Nerede Eski Komşuluklar?

Büyüklerimiz hep söze eskiden böyle miydi diye başlarlar ya! Bu defa ben öyle başlayacağım cümlelerime. Yazımı okuyanlardan belki büyüğüm belki küçük fakat sanırım yaş önemli değil böyle şeyleri söylemek için!

Eskiden komşuluklar böyle miydi?

Sabah kahve bahanesi ile bir araya gelmeler, hele de unutulmaz 5 çayları, akşamları toplanıp erkekler maçtan bahsederken bayanların birbirlerinden çıkardıkları dantel, oya örnekleri nerede kaldı tüm bu sevimlilikler?

Hiç unutmam Beşiktaş’taki çocukluğumun komşuluklarını! Gecemiz gündüzümüz yoktu. O zamanlar çocuktum tabi ama herkes tarafından sevilen bir çocuk! Büyükle büyük küçükle küçüktüm! Hatta büyümüş de küçülmüştüm komşularımızın tabiri ile…

O zamanlar evlerimizde ne pişirsek tadımlık da olsa komşuya da ikram ederdik. Komşuda pişer bize de düşer boşuna dememişler! Biz hala böyleyiz özenle bir şey yapıldığında komşulara da gider ya da davet edilir beraber yenilir, içilir…

Fakat görüyorum ki günden güne yabanileşiyoruz evet yanlış okumadınız yabanileşiyoruz işte. Batıya özene özene kaybettik bizleri ayakta tutan duyguları.

Sokakta komşunu görüp selam verip geçmekle komşu olunmuyor. En son ne zaman kahve içtiniz onlarla. Bir de kahve sonrası bakılan fallar neşelere neşe katardı. Yeni umutlar eklerdi bizlere öyle değil mi?  Kaç zamandır 5 çayı düzenlemiyorsunuz?

Bütün olay büyüklerde aslında onlar böyle olunca yabani davranınca biz gençler de büyüklerden ne görsek onu yapıyoruz işte. Sonra bu gençlik nereye gidiyor deniliyor. Gidişatı siz büyükler belirliyorsunuz unutmamalısınız bunu!

Eskiden komşunun derdi olduğunda gidilir derdi dinlenir bir çare bulunurdu el birliği ile. Şimdi ise kimin ne derdi var kimin canı sıkkın muhabbete ihtiyacı var haberimiz yok ve olsa da umurumuz da değil!

Bizim derdimiz bize yetiyor bir de komşunun derdini mi dinleyeceğim diyenler çoğunlukta.

Komşu faturasını ödeyememiş mühim değil, biz üşümüyoruz o üşüse de olur değil mi?

Evine bu gün ekmek alacak para bulamamış mı? O damühim değil ne de olsa bizlerin evinde ekmek var karnımız tok.

Fazladan kuaför paramız var değil mi hanımlar? Ya beyler onların da umrunda olmaz şimdi sigaraya, içkiye, ganyana verecekken parayı komşuya mı verecek destek olacak?

Hasta yatağında yatan hangi komşunuza sıcak bir çorba götürdünüz? İyileşmesi için sevginizle destek oldunuz?

Yavaş yavaş insani duygularımızı kaybediyoruz fakat farkında değiliz!

Yanlış mıyım? Haksız mıyım bu söylediklerimde?


Gülten Taşkın


Fotoğraf: deviantart

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bugün Günlerden Hasret

Anneysen Eğer

Bahtımız Güzel Olsun